SLO

 

Bristol International Harmonica Festival

Kraj: Bristol, Velika Britanija

Datum: 24. – 25. oktober 2015

Zadnji vikend v oktobru smo se odpravili na enega najpomembnejših evropskih ustnoharmonikarskih festivalov, in sicer na Bristol International Harmonica Festival v Angliji. Člani ansambla smo najprej sodelovali na tekmovanju v šestih različicah sestavov ustnih harmonik (solo, duo, dva tria, sekstet in nazadnje še celoten oktet) ter osvojili tri prva, eno drugo in dve tretji mesti. Poleg tega smo, ob šestih vnaprej povabljenih zvezdnikih, nastopili kot posebni gostje na sobotnem večernem Gala koncertu in s svojo izvedbo Ravelovega Bolera popolnoma osvojili poslušalstvo v nabito polni dvorani. Sicer je izvedba te izjemne skladbe že na tekmovanju tako prevzela presenetljivo pronicljivega glavnega ocenjevalca, da je med javnim poročanjem o ocenjevanju kar nekaj krat uporabil besedo »fantastic«! Poleg tega sta bili dobro obiskani in lepo sprejeti naši delavnici na temo igranja klasične glasbe – solistično in v ansamblih, kjer so prisotni prvič izvedeli za nekatere elemente igranja na ustno harmoniko, ki jih doslej ne uči še nobena druga šola! Zadnje dejanje ansambla SORARMONICA na tem festivalu je bil še nastop na nedeljskem popoldanskem t.i. Odprtem odru.

Ob vseh navedenih delovnih dejanjih pa je lep nedeljski dan pripomogel, da smo si člani ansambla lahko ogledali tudi nekaj mestnih znamenitosti (Suspension Bridge, Observatory, Cabot Tower, Old City, Floating harbour) in doživeli nekaj prijetnih utrinkov, ki nam bodo še dolgo ostali v lepem spominu. Majo je najbolj razveselilo, da je lahko delček poti tekla z maratonci po ulicah Bristola; zaradi festivala se je, namreč, odpovedala ljubljanskemu maratonu. Dinko je prišel na svoj račun, ko je v glasbenih trgovinah našel zase nekaj novih gramofonskih plošč. Mira je bila zadovoljna, da se je lahko sprehajala po lepih in zelenih bristolskih ulicah. Vlado je imel svoj trenutek v cerkvi Sv. Marije, ko je zaigral Schubertovo in Gounojevo Ave Marijo.

Polona je svoje vtise zapisala takole: "Odločitev o udeležbi ansambla Sorarmonica na festivalu ustne harmonike v Bristolu se mi je zdela atraktivna. Že sam angleški pristop komisije je pritegnil mojo pozornost, saj smo po končanem tekmovanju dobili takojšnjo povratno pozitivno oceno in s tem komentar zahodno-evropskega načina ocenjevanja. Internacionalni pogled in utrip mesta Bristol je pri meni vzbudil drugačen zapis - tako pri delovanju in organizaciji festivala, kot pri prehrani in nočnemu življenju."

Tine je, kakor vedno, poskrbel za fotografiranje, Simona pa za organizacijo potovanja.

Po dveh dneh potepanja po Bristolu smo se po levi odpeljali nazaj na letališče in odleteli domov, vmes pa smo visoko na nebu zapeli tudi vse najboljše za Andrejev rojstni dan!

 

 

Video posnetek nastopa na večernem Gala koncertu:

 

Program festivala:  

O festivalu so poročali:

  - Harmonica World NHL (stran 3, 4, 10, 17, 19 in 21):

  - Gorenjski Glas:

  - SOTOČJE (stran 20): 

  - ODSEV, Glasilo Občine Mokronog-Trebelno:

  - STA:

  - SIGIC:

  - TV Medvode, oddaja Novice med vodami (od 34:40 naprej):

Povezava na spletno stran organizatorja: 

Stroški gostovanja so bili sofinancirani s strani SAZAS in JSKD.

 
 
© 2015 Sorarmonica