O NAS
SLO

   
 
Skupina
 
                     
 

Skupina SORARMONICA

SORARMONICA smo vodilni slovenski sestav ustnih harmonik, s svojim načinom podajanja glasbe, njenim izborom in priredbami pa smo postali mednarodno prepoznavni, priznani in dobrodošli gostje na tujih odrih. Od leta 2016 delujemo kot samostojno Kulturno društvo SORARMONICA s sedežem v ljubljanski Četrtni skupnosti Šentvid.

Nastali smo pred tremi leti v Sori, a smo se potem preselili in preoblikovali v vseslovenski sestav. Pod umetniškim vodstvom slovenskega doajena ustne harmonike, sicer vsestranskega akademskega glasbenika, violinista in skladatelja Vladimirja Hrovata, redno nastopamo tako v lokalnem okolju kot drugod po Sloveniji in izven njenih meja – doslej na Hrvaškem, v Franciji, Nemčiji, Estoniji, Veliki Britaniji, Italiji in na Tajvanu.

V večgeneracijskem ansamblu redno sodelujemo štiri članice in štirje člani različnih poklicev: Maja Nemanič iz Ljubljane, Mira Vidic iz Škofje Loke, Polona Jeršin iz Šmarja Sap, Simona Perme iz Zagorja ob Savi, Andrej Primc iz Radovljice, Dinko Hrabrić iz Nove Gorice, Valentin Bogataj iz Gorenje vasi / Poljane in umetniški vodja Vladimir Hrovat iz Sore pri Medvodah.

Na svojih samostojnih celovečernih koncertih, včasih podprtih z zvoki kitare in godalnega kvarteta, ter na številnih priložnostnih nastopih v številčno različnih kombinacijah zasedb, v katerih je včasih slišati tudi violino ali klavir, člani ansambla predstavimo široko glasbeno paleto: od stare in novejše glasbene klasike do umetniških obdelav ljudske glasbe in lažjih glasbenih zvrsti.

Med nastopi, ki jih z ansamblom letno naštejemo okoli 30, zaslužijo posebno pozornost številni celovečerni koncerti po slovenskih cerkvah in tisti v tujini, kjer so še posebej toplo sprejeti. Naštejmo nekaj največjih projektov doslej. Najprej sodelovanje na Svetovnem festivalu ustne harmonike – WHF Trossingen 2013 (Nemčija), kjer smo imeli otvoritveni nastop na t.i. Odprtem odru, zaključni koncert v Nemškem muzeju harmonik, vmes pa še dva tekmovalna nastopa, ko smo med domala samimi Azijci dostojno predstavljali Evropo(!) s prejetima ocenama »excellent« (odlično). Prav posebej pristno je bilo sodelovanje na festivalu BALTIC – NORDIC OPEN 2014 v Pärnuju / Estonija, od koder smo se vrnili s tremi medaljami in še posebej ganljivimi občutki po samostojnem poslovilnem koncertu, ki se je končal s stoječim aplavzom – in orošenimi očmi nekaterih članov. Leta 2015 smo na pobudo organizatorja estonskega festivala gostovanje ponovili in ga nadgradili z bronasto, srebrno in zlato medaljo, ki je prinesla še GRAND PRIX in denarno nagrado estonskega Ministrstva za kulturo. Po številnih nagradah smo istega leta posegli tudi v angleškem Bristolu, med temi so bile kar tri prve – PLAYERS OF THE YEAR. Potem smo se pa odzvali na čudovito vabilo na ogromen bienalni šestdnevni Azijsko pacifiški festival ustnih harmonik 2016 v tajvanskem Hsinchuju, kjer smo kot gostje nastopili na enem od Gala koncertov, imeli polurni Slovenski odprti oder z izključno slovensko glasbo, imeli sodnika v štirih tekmovalnih kategorijah in sodelovali tudi v petih različnih tekmovalnih kategorijah, s prejetimi ocenami »excellent«. Izven festivalske dejavnosti smo imeli še izjemno lepo sprejet prav posebej poduhovljen samostojni koncert v Veliki baptistični cerkvi sredi štiri milijonskega tajvaskega glavnega mesta Tajpeja.

Pred odhodom v Azijo je padla odločitev, da je treba imeti s seboj tudi zvočni izdelek, s katerim se lahko predstavimo svetu. Ker smo najbolj izvirno prepoznavni z izvajanjem klasične glasbe, smo se odločili za CD z glasbo od renesančnega Gallusa do Ravelovega Bolera: SORARMONICA – Koncertni ansambel ustnih harmonik – V svetu klasike, ki  ima poleg slovenskega napisa na naslovnici še angleškega in kitajskega, s kitajskimi pismenkami vred. V samo treh razmeroma kratkih snemalnih terminih smo posneli celotno gradivo, pri katerem je polovica posnetkov s koncerta v živo. Ponosni smo na našo celovito stvaritev, ki je že našla poti na različne konce zemeljske oble!

Recenzija CD od D. Beer (objavljeno v reviji HARMONICA WORLD, dec/jan 2017)   Prevod

Ob vsem tem člani še naprej radi nastopamo v domačih logih, za domače občinstvo, še posebej pa smo hvaležni donatorjem, h katerim smo z veseljem pripravljeni priti v goste in jim pripraviti prijeten, sproščujoč koncertni nastop, morda ob kakšni njihovi posebni priložnosti.

 

 
Koncertni ansambel ustnih harmonik 
© 2015 Sorarmonica