O NAS
SLO

   
 
Vladimir Hrovat
 
                     
 

VLADIMIR HROVAT

Rojen sem (l. 1947) v Zagrebu, v družini slovensko-hrvaškega rodu, ki premore tudi nekaj sledov nemških in madžarskih korenin.

Družinsko poklicno glasbeno izročilo, po očetovi strani, zajema več kot stoletje, jaz sam pa se z glasbo ukvarjam od svojega petega leta starosti. Dedek je bil orglavec, oče trompetist, akordeonist in uspešen glasbeni pedagog, jaz sam pa sem končal študij violine na Akademiji za Glasbo v Ljubljani, kjer sem med podiplomskim študijem prejel tudi Prešernovo nagrado za umetniške dosežke.

Kot violinist v skupini prvih violin sem bil redno zaposlen v Simfoničnem orkestru Radiotelevizije Slovenija in sem obenem bil dolgoletni član komornega orkestra pri isti ustanovi. Poleg violine pa sem igral oziroma igram še celo vrsto drugih glasbil: akordeon (harmoniko), klavir, bas kitaro, tenor banjo, itd., kot koncertni solist sem se precej ukvarjal z mandolino, posebej pomembno mesto pri moji poustvarjalni dejavnosti, zlasti na področju t.i. resne glasbe, pa vsekakor zavzema – ustna harmonika!

Le-ta mi ponuja večini glasbenih poznavalcev še vedno neznane in neslutene koncertantne možnosti. Poleg številnih nastopov in snemanj za radio, televizijo in plošče v sodelovanju z mednarodno priznanimi solisti, dirigenti in orkestri, sem do danes promoviral štiri samostojne CD-je, posebno mesto pa zavzema tudi bogato desetletno delovanje mojega Mednarodnega koncertnega tria, v katerem sta sodelovala uveljavljena harfistka Sofia Ristić in eden vodilnih italijanskih kitaristov, Paolo Pegoraro. Zadnje obdobje pa je obeleženo zlasti z delom in uveljavljanjem ansambla SORARMONICA, ki predstavlja nov izziv posebne vrste in že kaže plodove uspešnosti na mednarodni sceni.

Tukaj, poleg poznavanja ustne harmonike, predstavlja vsekakor pomemben dejavnik moja skladateljska žilica, saj vse priredbe za ansambel pripravim sam. Skladateljevanja sem se prvič lotil z osmimi leti in potem pri trinajstih že čisto zares. Anekdota sicer pravi, da sem že pri treh letih sedel pri klavirju in čečkal po papirju, na vprašanje o mojem početju pa je sledil odgovor: »Komponijam!« Moj skladateljski opus zajema široko paleto najrazličnejši glasbenih zvrsti – od mladeniških popevk, prek nekaj jazzovsko obarvanih do obsežnejših serioznih skladb s sodobnejšim pristopom – in je prav tako bogat v raznolikosti zasedb: od solističnih glasbil, komornih sestavov in zborov, do simfoničnega orkestra. Sem redni član Društva slovenskih skladateljev, za svoja dela sem prejel več nagrad, natise in izvedbe pa je zaslediti tako v Sloveniji kot tudi izven njenih meja. Kot so zapisali kritiki, »gre za glasbenika, ki kot ustvarjalec in poustvarjalec-multiinstrumentalist pogosto kaže posebna nagnjenja k nekaterim tako rekoč mejnim glasbenim področjem«. »Njegov dar je jasen in zgovoren«, »v samem ustvarjalnem mišljenju pa z veliko poguma in domišljijske svobode išče svojo pot reagiranja med staro in novo muziko«, »iz katere diha iskrenost doživetosti, oblikovalna iznajdljivost, moč umetniške osebnosti« ...

No, pa da ne ostanemo samo pri glasbi: premorem tudi obilo ročno tehničnih spretnosti, od arhitektonskih načrtov naprej, izdelave raznih pohištvenih elementov, tudi električnih napeljav, itd., in veliko mojega dela je bilo doslej vloženega v opremljanje raznih stanovanj in hiš, pa tudi v lastnoročno nadgradnjo plastične barke – s samovgradnjo motorja vred. In naj dodam, da je poseben užitek nekaj časa preživeti izključno na morski površini ...! Saj: mar ne izvira vse življenje iz – morja?! ...

 

 
© 2015 Sorarmonica